Chaos

Mijn blik flitst, mijn hoofd stormt, mijn gedachten buitelen over elkaar heen en ik probeer er ten minste ééntje te pakken. Intussen frommelen er zinnen uit mijn mond, lach ik om wat een deelnemer deed, probeer ik te volgen wat de ander zegt en vang ik hier wonderwel nog wat van op ook. Ik schakel, ik handel, ik vertel, ik luister, ik zet de muziek nog wat harder en doe een dansje. Ik hou van chaos. En ik haat het.

Ik hou ervan als ik met mijn favoriete luchtgitaarspeler zonder nadenken op de balie klim om een concert te geven aan de klanten in de winkel en ik haat het tijdens kernteamoverleg, waar ik een vreemd kreetje sloeg bij het zien van de koekoek uit de prachtige koekoeksklok bij 50|50 Coffee in Amersfoort (moet je heen).

In de 50|50 Store proberen we de dingen die je zelf als een zwakte ziet, als iets positiefs in te zetten. Ben je verlegen? Dan ben je meestal ook een goede luisteraar. Ben je agressief? Dat geeft aan dat je over een enorme kracht bezit, die je beheerst kan leren inzetten. En daarin durven we best ver te gaan. Ben of was je verslaafd? Dan ben je doelgericht en kun je écht ergens voor gaan. Ben of was je prostitué? Dan ben je ongetwijfeld een waanzinnig goeie babbelaar en verkoper. In mijn ervaring verkopen deze dames nog sneeuw aan een Eskimo. Ben of was je dealer? Jij mag de kas tellen, daar ben je goed in. Net als in zorgvuldig werken en verkopen.

En ikzelf ben dus nogal stormachtig. Ik ben best goed in chaos creëren. En dat gaan we doen.
Al eerder schreef ik over de Soepfiets, een initiatief van het Leger des Heils wat me aan het hart gaat. Op deze fiets rijden Jeroen en Tonnie, zij proberen in contact te komen met dak- en thuislozen die de weg naar de hulpverlening nog niet kennen of zorgmijdend zijn. Dit door ze een kopje soep, een broodje en een praatje aan te bieden. Het is laagdrempelig, voor de mensen die geen helper hebben. Voor de mensen die onzichtbaar zijn. Ik ben eens met de fiets mee geweest, op een ijskoude winteravond en ik zal deze ervaring nooit meer vergeten. Ik heb me toen voorgenomen elk jaar geld hiervoor in te zamelen, zodat we pakketten kunnen maken om de winter mee door te komen. Met eten, drinken, koffiebonnen, een sjaal, warme sokken, noem maar op.

En dit jaar gaan we dat doen met chaos! We toveren het stationsplein bij Utrecht Overvecht om tot Het Flinke Soep Festival: in twee uur tijd gaan we zoveel mogelijk geld proberen in te zamelen voor de Soepfiets. Er zullen straatmuzikanten en straatartiesten zijn en allerlei activiteiten. Een kakafonie van muziek, waar je bij de éne staat te dansen, bij de ander ontroerd raakt, je ogen uitkijkt van de geschminkte gezichten, je een engeltje krijgt aangeboden (echt hoor) en als je eenmaal het stationsplein af bent je even moet bijkomen. En intussen hopen we dat je een mooie bijdrage hebt geleverd aan de Soepfiets. Want daar doen we dit voor, samen de straat op voor de Soepfiets!

Het Flinke Soep Festival vind plaats op 4 oktober, van 15:00 tot 17:00

Meer informatie over het Flinke Soep Festival vind je op Facebook, via https://www.facebook.com/events/452736628563999/

Kun je er niet bij zijn, maar draag je de Soepfiets wél een warm hart (of een warme kop soep) toe? Wil je graag een bijdrage doen aan de winterpakketten die we inzamelen? Dan kun je ook je bijdrage overmaken, naar NL61RABO 0105 5760 85 t.n.v. St Leger des Heils W&G CWZW MN, onder vermelding van ‘Flinke Soep’.

We zoeken nog steeds vrijwilligers! Vooral muzikanten en mensen die met de per rond willen gaan. Meld je aan via marielle.koster@legerdesheils.nl. Twee uurtjes van je tijd voor een warme(re) winter voor de daklozen van Utrecht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *