Bingo

“Ehhh… Oké, oké, ASS geloof ik ook hoor, of was dat alleen trekken van… Ik zit op vier!” “Ik heb er nog één! Automutilatie! Jaaaa vijf! Vijf toch? Telt die? Wacht even…” er wordt op vingers geteld. “PTSS, borderline, dissociatieve stoornis…eh…” “Ik heb er zes! Haha! Ik win!” Twee armen steken de lucht in en een stralende blonde kop met krullen juicht.

Het is woensdagochtend, even over tien, als de deelnemers aan tafel verward en vol ongeloof naar onze gouden vrijwilligster Madelief* kijken. Zij? Heeft zij er zes?

We ‘spelen’ DSM-bingo. De DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) is een veelgebruikt classificatiesysteem voor psychiatrische aandoeningen. De deelnemers proberen elkaar gekscherend af te troeven, wie het meeste van deze aandoeningen kan afvinken achter zijn of haar naam, die wint. De eer uiteraard. De sfeer is uitgelaten, verhalen vliegen over de tafel als er teruggedacht wordt aan diagnoses stellen en wat dat met hen deed. Er wordt met elkaar gelachen en met elkaar meegevoeld. Ik vind het fijn dat de 50|50 Store zo’n veilige plek is, dat we dit met elkaar delen.

Hele cocktails aan aandoeningen komen voorbij. “Ik ben gewoon Henriëtte, maar dat vergat ik zelf nog weleens met al die stempels” verzucht Henriëtte. De ander geeft aan juist baat te hebben bij de stempels, het gaf ze het nodige inzicht in zichzelf en hun ziektebeeld en de handvatten om te werken aan herstel van het gewone leven. Sommigen interesseert het geen fluit, die weten het niet en willen het niet weten. Er is geen goede manier, er is jouw manier.

Veel van onze deelnemers hebben een psychische kwetsbaarheid. We zijn het eigenlijk een beetje van elkaar gewend en kijken er niet echt van op. Tenminste, van de deelnemers onder elkaar. Dat een vrijwilliger die juist komt om de groep te ondersteunen de bingo wint, daar wordt flink van opgekeken.

Er ergens is dat ook zó inspirerend. Mooie Madelief, die barst van de creativiteit, talig is en slim, een rustpunt voor deelnemers en een natuurlijk vermogen om écht te luisteren, om je écht te zien, maar ook gewone Madelief, met een opleiding, een huis en vrienden en familie. Juist zij wint! Dat geeft hoop. En dat geeft de groep kracht.

Het is best spannend om je kwetsbaar op te stellen en ik ben dankbaar dat Madelief het heeft gedurfd. Want alle zes haar ‘aandoeningen’, dat zijn ook zes grote krachten, waarmee ze vandaag gewonnen heeft. Meer dan alleen de eer!

 

*De naam ‘Madelief’ is verzonnen. De rest is hartstikke waargebeurd.

Ps. Ik ben op vakantie! Eind juni komen er weer nieuwe berichten op de site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *