Alleen maar feest

6 december. Dus vandaag wordt ‘ie opgezet, de kerstboom. En niet alleen hier, maar op heel veel Nederlandse plekjes wordt vandaag opgetuigd, uitgelicht en ingehangen. Dat kan maar één ding betekenen: feestdagenstress!

Want zijn we nog maar net bekomen van de Sinterklaasperiode (kan een vijf-jarige een burn-out krijgen van Sinterklaasspanning?), duiken we zo de dagen in die bol staan van sociale verplichtingen, mislukte recepten en naar welk feestje moet je op 31 december. Prachtig om dan te zien dat mijn sociale media zich ook vult met hen die een bijdrage willen leveren voor degenen waarvoor de donkere dagen nog een stukje donkerder zijn.

Diverse individuen en organisaties zetten zich in de decembermaand in, bestrijden eenzaamheid en brengen mensen samen. Zoals we zo graag zien, in deze tijd van vrede en saamhorigheid. Vanmiddag aan de lunchtafel hadden we het erover met een grote glimlach, niemand van de deelnemers is alleen met kerst! Wat fijn.

Wat mensen zich soms niet realiseren, is dat de eenzaamheid zich niet beperkt tot de koude feestdagen. Waar er zich daar een hoop initiatieven bereid tonen om eenzame mensen wat liefde en warmte te geven, lijkt de nood in januari en februari, en vooruit, de rest van het jaar, hoog. Wat duurt de winter lang als je alleen bent. En de lente eigenlijk ook. En de zomer. Herfst. Weer winter, nog alleen.

Het Leger des Heils, mijn favoriete (en enige) werkgever, heeft diverse toffe middelen en maatregelen tegen eenzaamheid ontwikkeld. Van bijvoorbeeld de Soepfiets, outreachend en laagdrempelig, tot inloophuizen en huiskamers, warm en gezellig met een groep, maar ook het maatjesproject, voor bijzonder één-op-één contact.

Eén van de projecten die ik een bijzonder warm hart toedraag, is deze van mijn knappe collega Kristel. In een volkswijkje in mijn geliefde Amersfoort brengt zij mensen samen Bij Bosshardt; een huiskamer voor de buurt. Kristel bediend hier de buurt met schwung, liefde, Brabants accent en bijkomende gezelligheid, wat bij heeft gedragen aan veel mooie verhalen van veranderde levens, daar in dat fijne wijkje.

Kristel, en met haar ieder ander individu dat eenzaamheid bestrijdt in bovengenoemde projecten, zijn er voor je met kerst. En de rest van het jaar.

(Vrijwilliger worden bij het Leger des Heils en jouw steentje bijdragen? Kan hoor! http://www.werkenbijhetlegerdesheils.nl/vrijwilligerswerk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *