Moppie

In de 50|50 Store werken een aantal mensen die geen Nederlands spreken, of maar een beetje, of nog niet zo goed als ze zouden willen. Zonder uitzondering willen zij zich de Nederlandse taal meester maken. De 50|50 Store is een mooie plek om dat te oefenen.

Schrik dan ook niet als je in de winkel bent en je hoort ineens iemand roepen “Nederlands praten!” Juist omdat het het leerdoel van alle anderstaligen is om Nederlands te leren is het van belang dat dit gebeurt. Alleen, wanneer iemand Engels tegen je spreekt is het nog best moeilijk om stug in Nederlands terug te babbelen. We herinneren elkaar er dan ook voortdurend aan dat we écht alleen Nederlands spreken in de winkel.

Tijdens de lunch wordt er vaak volop gekletst, wat erg gezellig is. Ik probeer er zo ongemerkt mogelijk één gesprek van te maken, zo kan ik goed monitoren hoe de groepsdynamiek is en of het onderling allemaal pais en vree is. De verhalen vliegen je om de oren en het is soms best een uitdaging om de hele groep geconcentreerd te laten luisteren naar soms wat fantasievolle verhalen, of naar iemand die eigenlijk elke dag hetzelfde verhaaltje vertelt. Omdat deze groep deelnemers zo geduldig en respectvol naar elkaar probeert te kijken lukt het bijna altijd.

Zo was iedereen gisteren verwachtingsvol stil aan het kijken naar onze mooie lieve Patience, die ik had gevraagd of zij misschien een mop, a joke you know, kende.

“Ah, een mop!” Antwoordde ze enthousiast.

“But natuurlijk I know de mop!”

“Do you want me to mop the floor now?”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *